Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Zanęty

 

          Zanęta z ziemniaków               

Składniki :                                                        
-
2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych

- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka roztartego ugotowanego makaronu
- Ziemia z kretowiska

Sposób wykonania :
- Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy.

Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. 

Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby 
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś; 
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc; 
miód – karp, karaś, lin; 
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp; 
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin; 
tutti-frutti – karp, lin, 
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś; 
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś; 
kminek – płoć, krąp; 
anyż – płoć, karaś, krąp; 
kolendra – płoć, leszcz; 
koper włoski – krąp, płoć. 

       Zanęta na Lina

Składniki :
- gruba kasza kukurydziana - 500 g, 
- drob no zmielona bulka -
400 g, 
- grubo zmielone wafle-
250 g, 
- pokruszone płatki owsiane (aby dobrze pracowały musza być dodane tuz przed zlepieniem kul zanętowych, aby nie złapały
 
wilgoci)- 150 g, 
- arachid mielony -
150 g, 
- sproszkowany karmel -
50 g, 
- dobrym dodatkiem mogą być kawałki czerwonych robaków.

Sposób wykonania :
- Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy 
wody i mieszamy.
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. 
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby 
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś; 
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc; 
miód – karp, karaś, lin; 
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp; 
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin; 
tutti-frutti – karp, lin, 
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś; 
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś; 
kminek – płoć, krąp; 
anyż – płoć, karaś, krąp; 
kolendra – płoć, leszcz; 
koper 
włoski – krąp, płoć. 

            Duże białe robaki

Przedstawię jak utuczyć białego robaka w tydzień.

Po zakupie białych, segregujemy rabaki od trocin (ja wychodzę po prostu na dwór i przesypując z ręki do ręki wydmuchuję trociny). Potem płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą (w "Wiadomościach Wędkarskich" przedstawiają sposób płukania dodatkowo płynem do mycia naczyń - Ludwikiem - ja osobiście jeszcze tego nie stosowałem). Czystych delikwentów suszymy (można je na pewien czas zostawić np na sitku i co jakiś czas mieszać w celu pozbycia wody). Po osuszeniu, białe rozkładamy do pojemniczków (także umytych i suchych) tak, by zajmowały połowę wysokości. Następnie dokładamy biały ser (twaróg), krusząc równomiernie go na robaki w ilości takiej, by cieniutką warstwą przykrył naszych "kolegów od haczyka". Odstawiamy je w
pomieszczeniu z pokojową temperaturą i codziennie je "pielęgnujemy", tzn. dosypujemy twaróg. Po tygodniu zauważycie zmiany na większe:).

Jak wszystko, takie tuczenie także potrzebuje pewnego wyczucia i 
doświadczenia. Pamiętajmy, że robaki przechowujemy w ciepłym pomieszczeniu, więc za duża ilość twarogu później może bardzo śmierdzieć. Można także je włożyć do lodówki, ale ich wzrost się spowolni. Najczęściej, jak nie potrzebuję szybko dużych białych, to najpierw je tuczę w lodówce a trzy dni przed łowieniem wyciągam je stamtąd. 

Na samym końcu został nam 
zapach. Po takiej kuracji, nie ukrywam, robaki miło nie pachną. Teraz wszystko zależy na co się wybieramy. Jeśli na ryby co lubią śmierdziuchy (np leszcze) to takie białe są idealne. Jeśli chcemy konkretny zapach, to znowy je płuczemy i dodajemy atraktor.
Życzę udanej hodowli wielkoludów (wielkorobaków) :).



 Zanęta płociowa - wiosna 


500 g drobno zmielone ciemne pieczywo 
500 g bułka tarta 
250 g mąka kukurydziana 
100 g mąka pszenna 
100 g Coco-Belge 
250 g mączka z orzechów arachidowych 
100 g konopie 
Zapach - koper włoski 

             Zanęta na karpiowate 


1,5 części bułki tartej 
0,5 części mąki kukurydzianej 
0,5 części kaszy kukurydzianej 
1 część zmielonych płatków owsianych 
0,2 części cukru 
0,5 części mielonych nasion słonecznika 
Zapach - wedle własnego uznania i w zależności od gatunku, na który się nastawiamy 

Zanęta płociowa 


1 część mąki kukurydzianej 
1 część bułki tartej 
0,5 części kaszy kukurydzianej 
0,5 części pokruszonych płatków owsianych 
Zapach - nostrzyk 

Zanęta leszczowa


1 część kaszy kukurydzianej 
1 część zmielonego suchego chleba 
1 część bułki tartej 
0,5 części mąki kukurydzianej 
0,4 części pokruszonych płatków owsianych 
Zapach - wedle uznania (wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek) 

Zanęta płociowa - jesień 


0,5 kg konopie 
0,25 kg prażone siemię lniane 
0,5 kg prażona tarta bułka 
0,25 kg biszkopt 
0,25 kg Coco-Belge 
0,25 kg mąka kukurydziana 
Zapach (anyż, kozieradka, koper włoski)

Zanęta leszczowo-płociowa 


Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej. Odstawić na pół godziny. 
Dodać 0,5 kg mąki pszennej 
2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty 
0,5 opakowania kopra melasa 
0,5 kg konopi 
Zapach - wedle uznania 

Zanęta płociowa na wodę bieżącą 


3 części bułki tartej 
2 części mielonych herbatników 
2 części kaszy kukurydzianej 
1 część płatki owsiane mielone 
1 część mleko w proszku 
0,5 części siemię lniane mielone 
0,5 części konopie mielone 
Olejek anyżowy 
Glina stosownie do prądu 

Zanęta płociowa na wodę stojącą 


2 części bułki tartej 
3 części biszkoptów mielonych 
1,5 części mąki kukurydzianej 
0,5 części mleka w proszku 
2 części otrębów pszennych 
1 część siemię lniane mielone 
Zapach (koper, kminek) 
Ziemia z kretowiska stosownie do głębokości łowiska 

Zanęta leszczowa na wodę bieżącą 


2 części chleba mielonego 
1 część bułki tartej 
2 części płatków owsianych mielonych 
0,5 części płatków owsianych całych 
1 część mąki ziemniaczanej 
1 część konopie mielone 
Olejek kminkowy 
Glina odpowiednio do prądu 

Zanęta leszczowa na wodę stojącą 


3 części bułki tartej 
2 części kaszy kukurydzianej
2 części otrębów pszennych 
1 część płatków owsianych całych 
1 część konopie mielone 
Olejek kminkowy 

Zanęta płociowa na wodę stojącą 


5 części bułki tartej 
1,5 części mąki kukurydzianej 
1 część płatków owsianych mielonych 
1,5 części biszkoptów mielonych 
1 część mąka kokosowa 
Cukier 

Zanęta leszczowo-krąpiowa na wody stojące i wolno płynące 


6 części bułki tartej 
6 części suchar słodki mielony 
5 części biszkoptu mielonego 
1 część cukru pudru 
1 część cukru krystalicznego 
1 część cukru waniliowego 
Na wody szybciej płynące trzeba dodać 2 części mąki kukurydzianej, 2 części chleba mielonego i 1 część czystego żwiru 

Zanęta powierzchniowa 


50 % bułka tarta - bardzo drobne 
50 % mąka kukurydziana 
Dodatki smakowo-zapachowe 
Olejek arakowy lub migdałowy 

Zanęta powierzchniowa 


30% biszkopt - dobrze wyprażony i zmielony 
30% mąka kukurydziana 
25% bułka tarta - dobrze wyprażona i zmielona 
10% siemię lniane - wyprażone i dobrze zmielone
5% kakao 

Zanęta denna rozpraszająca się 


30% płatki owsiane 
30% bułka tarta - gruba 
20% chrupki kukurydziane - gniecione 
10% mąka kukurydziana 
5% otręby pszenne 
5% wiórki kokosowe
Zapach owocowy


Zanęta na płoć 


30% bułki tartej 
20% sucharków mielonych 
10% konopi prażonych 
5% mąki kukurydzianej 
5% suchej kaszy kukurydzianej 
5% mielonego i prażonego lnu 
5% mielonych pestek z dyni 
5% mielonego słonecznika 
15% glinki rozpraszającej 
Łyżka soli na 3 kg zanęty 
Atraktor płociowy 

Zanęta leszczowa 


1 kg Secret Van den Eynde 
2 kg Turbo Van den Eynde 
2 kg Explosiv Mosella 
0,5 l Aromix Brassem 
0,5 l castersów 

Zanęta na krąpie 


40% tartej bułki 
10% biszkoptu 
10% prażonych konopi 
10% PV-1 
5% mąki kukurydzianej 
5% prażonych i zmielonych wiórków kokosowych 
5% mielonych pestek dyni 
15% ziemi z kretowiska 

Zanęta karasiowa 


5 szklanek gotowej zanęty bazowej 
1 szklanka śruty kukurydzianej 
0,5 szklanki śruty arachidowej 
0,5 szklanki kopry-melasy 
3 łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika 
3 łyki karmelu 
Pół torebki cukru waniliowego 
Łyżeczka olejku rumowego 
0,75 szklanki kleju PV-1 

Zanęta letnia (uniwersalna) 


25% - pieczywo jasne 
15% - biszkopt 
20% - kukurydza zanętowa 
15% - soja 
10% - kopra melasa 

Zanęta wiosenna 


25-30% - kopra melasa 
5-10% - PV1 
5-10% - soja 
15-20% - biszkopt 
20-25% - grube otręby, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe 
Zapach: róża 

Zanęta na łowiska o dużej presji wędkarskiej 


2,5 kg - pieczywa 1 kg - biszkoptów 
1 kg - kaszy kukurydzianej 
250 g - mączka arachidowa 
2 kg - kukurydza konserwowa 
0,5 litra - kastery 
50 g - karmel 
Zapach: wanilia 

Zanęta płociowa 


30% bułka tarta 
20% suchary 
15% płatki kukurydziane 
5% wiórki kokosowe 
5% mąka kukurydziana 
5% kleik ryżowy 
5% anyż 
5% koper włoski 
5% kopra melasa 
5% sól 

Zanęta leszczowa


40% bułka tarta 
10% kasza kukurydziana 
15% biszkopt 
10% słonecznik 
10% płatki owsiane 
7% glukoza 
5% mąka kukurydziana 
3% przyprawa do piernika 

Zanęta linowo-karasiowa 


30% bułka tarta 
25% kasza kukurydziana 
20% otręby 
10% słonecznik 
7% cukier puder 
5% płatki owsiane 
2% goĄdzik 
1% wanilia 

Zanęta karasiowa 


Pięć szklanek jakiejkolwiek zanęty bazy, 
Jedna szklanka śruty kukurydzianej 
Pół szklanki drobniejszej śruty arachidowej 
Pół szklanki kopry polskiej 
Trzy łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika 
Trzy łyżki karmelu Kremkusa 
Pół torebki cukru waniliowego 
Łyżeczka do herbaty olejku rumowego 
Trzy czwarte szklanki kleju do zanęt PV6 
Szklanka otrębów pszennych 

Zanęta linowa 


500 g gruba kasza kukurydziana 
400 g drobno zmielona bułka (wyprażona) 
250 g grubo zmielone wafle 
150 g pokruszone płatki owsiane (muszą być dodane tuż przed zlepieniem kul zanętowych, aby nie złapały wilgoci) 
150 g arachid mielony 
50 g sproszkowany karmel 
Kawałki czerwonych robaków 

Zanęta 


1 część bułki tartej 
1 część biszkoptów mielonych 
1 część mąki kukurydzianej prażonej 
1/2 części kaszy jaglanej mielonej
Ziemia z kretowiska 
Zapach - Kremkusa 'czerwony' 
Krew suszona, 

Hodowla białych robaczków                          biale_rob_640x480.gif
 Poniżej zostało opisane jak wyhodować białe robaczki we własnym zakresie

Już niedługo obudzą się ze snu muchy, które możemy zatrudnić do produkcji własnych białych robaków. Oczywiście jeżeli mamy własną działkę lub możliwość postawienia gdzieś zestawu produkcyjnego. Nie stawiamy "fabryki" na balkonie, bo sąsiedzi nas wywalą razem z robakami ze względu na cokolwiek nieprzyjemne zapachy.
Do produkcji potrzebne jest stare wiadro (plastikowe, metalowe lub duża puszka) w dnie wycinamy otwór pozostawiając od brzegu ok 2 centymetrowy kołnierz. Następnie szykujemy drobną siateczkę, taką żeby larwa mogła przez nią przejść i mocujemy w wycięte dno (sposób różny może być nawet przyklejona na silikon czy inny klej, który po wyschnięciu nie wydziela zapachu).
Po umocowaniu siatki do tego pojemnika szykujemy drugi pojemnik, najlepiej też wiadro o trochę większej średnicy żeby to pierwsze weszło częściowo w to drugie. I tak mamy przygotowany sprzęt do produkcji białych robaków. Następnie w dolne wiadra sypiemy trociny z drzewa liściastego, bo nie zawierają żywicy, która popsuje zapach robaków. W górne wiadro wkładamy najlepiej kawałki ryby i wystawiamy w lekko zacienionym miejscu. Niech muchy robią swoje. Po jakimś czasie zaczną pojawiać się larwy muchy plujki zwane białymi.
Teraz, aby uzyskać odpowiednie robaki, musimy je w dolnym wiaderku odpowiednio dokarmiać. Larwy karmi się niewielkimi porcjami pokarmu. Ustaloną przez siebie dobową porcję pokarmu dzielimy na cztery razy i podajemy larwom. Początkowo larwy karmi się mięsem ryb. Rosną wtedy szybko, ale mają za dużo tłuszczu i są wodniste. Dla utwardzenia dodaje się im do paszy wołowinę albo mieszaninę wołowiny z wątróbkami drobiowymi. Nie tylko barwa jest ważna, ale jędrność larw i ich naturalny kolor. Prawidłowo wyhodowane robaki mają kolor kremowy lub lekko różowawe, a nie sino-białe. Larwy nie mogą mieć silnego, nieprzyjemnego zapachu amoniaku, który odstrasza ryby. Robaki możemy też samemu barwić. A do tego celu używamy barwników spożywczych podawanych w pokarmie w okresie wzrostu robaków. Barwniki dodajemy do paszy na drugi dzień po pojawieniu się larw w dolnym wiaderku.